22 Mart 2013 Cuma
Kitap: Engelli Sahabiler
ONLAR EN MUTLU ENGELLİLERDİ
Peygamberimizin , engin şefkatiyle hayatın dışında kalmalarına razı olmadığı engelli sahabilerin tüm zamanlarda örnek olacak hayatlarını Yrd. Doç. Dr. Mithat Eser, Nesil yayınlarından çıkan kitabında topladı. Eser, kitabında bu sahabilerin engel durumu, sebepleri ve özellikle de hayatla ilişkisini ele alıyor.
Peygamber Efendimizle aynı zaman ve mekanı paylaşan sahabiler arasında da vardı elbette engelliler. Kahramanlık, fedakarlık hikayelerini dinlediğimiz sahabilerden bir kısmı doğuştan bir kısmı da cihad yolunda katıldığı savaşlarda aldığı yaralar nedeniyle engelliydi. Dünya tarihinin en huzurlu engellileri de onlardı. Aynı atmosferi paylaşmak bir yana, Peygamber Efendimizin şefkatle davranıp toplumsal hayatın her alanında var olmaları için gayret sarf ettiği mübarek sahabilerdi onlar. Peygamber Efendimizin sevgi ve merhamet deryası gönlü, bireye her haliyle değer verip hayata bir kenarından tutunmasını sağlayacak yönetici aklı bir yana farkındalığı 'engelliler haftası' diyerek yılda 7 günlük zoraki etkinliklere indirgeyen modern zaman şefkati bir yana.
CEMAATTE KATIL; EVİNE HAPSOLMA
Peygamberimiz, engelli sahabilere her an iltifat ve ikramda bulunmuş. Sohbetlerinde, mübarek şakalaşmalarında sağlıklı bedenlere sahip sahabilerden onları hiçbir zaman ayırt etmemiş. Engelleri nedeniyle hayata küsmelerinin önüne geçmiş. Mesela bacağından sakat olan Hz. Muaz bin Cebel'i Yemen valisi olarak atamış, bedeni kusurları nedeniyle toplumdan kaçıp çölde yaşamayı tercih eden Hz. Zahir'e pazarcılık yaptırmış. Hatta şu örnek, Peygamber Efendimizin engelli duyarlılığının muazzam seviyesini göstermeye yeter: Bilal-i Habeşî ile birlikte Peygamber Efendimizin de müezzinliğini yapan İbn-i Ümmi Mektûm, görme engelliydi. Görme engelli oluşu, evinin camiye uzaklığı ve kendisini namaza götürecek kimsenin olmayışı gerekçesiyle ibadetini evde yapabilmek için Peygamber Efendimizden müsaade istedi. Peygamberimiz 'Sen namaz için ezân okunduğunu işitiyor musun' diye sordu. Görme engelli sahabi 'Evet' diye cevap verdi. Bunun üzerine Peygamberimiz 'O halde dâvete icâbet et, cemâate gel' diye buyurdu. Görme engelli sahabinin camiye rahatlıkla gelebilmesi için de bir çözüm üretti. Sahabinin evinden camiye ip uzatıldı.
Peygamberimizin , engin şefkatiyle hayatın dışında kalmalarına razı olmadığı engelli sahabilerin tüm zamanlarda örnek olacak hayatlarını Yrd. Doç. Dr. Mithat Eser, Nesil yayınlarından çıkan kitabında topladı. Eser, Asr-ı Saadet dönemini farklı bir açıdan anlatan 'Engelli Sahabiler' kitabında 143 sahabiyi anlatıyor. Eser, kitabında bu sahabilerin engel durumu, sebepleri ve özellikle de hayatla ilişkisini masaya yatırıyor. Peygamber Efendimizin ve diğer sahabilerin, onlara yönelik tutumuna dair ibretlik örnekler aktarıyor. Engelli sahabilerin cahiliye döneminde yaşanan sıkıntılardan kurtulup toplumsal hayatın aktörleri olarak mübarek yaşamlarını nasıl sürdürdüklerini; hatta bedensel engeli bulunmayan sahabileri aşacak seviyede hizmetlerini anlatarak Asr-ı Saadet'ten günümüze insanlık mesajı iletiyor.
Kitabın Künyesi:
Engelli Sahabiler
Yazar: Mithat Seçer
Yayınevi: Nesil
Basım tarihi: 2013
Sayfa Sayısı: 216
http://yenisafak.com.tr/kitap-haber/onlar-en-mutlu-engellilerdi-21.03.2013-499828
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder