Suriye'de çaresiz halkın yaşadığı trajedi, kimyasal silahların imhası kadar ilgi görmüyor.
Suriyeli çocuklar acı çekiyor, dünya ise bu drama seyirci kalıyor.
Bir battaniye, sıcak bir yemek için gözleri yolda bekleyen insanların ülkesi oldu Suriye.
BM'nin uluslararası kamuoyuna mesajı ise gayet açık: Hemen harekete geçmezsek bir nesil yok olacak!
DIŞ HABERLER | 02 OCAK 2014, 22:39
Suriye'de geçtiğimiz yıl ağustos ayında gerçekleşen kimyasal saldırı, uluslararası kamuoyunun ilgisini bir anda bu ülkeye çevirmiş, ABD'nin başını çektiği askeri müdahale tartışmaları, Beşşar Esed rejiminin kimyasal silahların imhasını kabul etmesiyle birlikte yerini sükunete bırakmıştı. Ancak dünya kimyasal silahlara verdiği önemi, şuan Suriye'de bir yandan açlık ve soğuk, diğer yandan da bombardıman altında yaşamaya çalışan çaresiz halkın yaşadığı trajediye vermiyor.
AÇLIK KORKUNÇ BOYUTTA
Yakın tarihin en büyük vahşetlerinden birine sahne olan Suriye'ye bomba yağmaya devam ediyor. Muhaliflere karşı savaşta sayısız sivil katliama imza atan Esed rejimi, 150 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu rakama her gün onlarca kişi daha ekleniyor. Geçtiğimiz iki hafta boyunca Halep kentinde varil bombalarıyla düzenlenen saldırıda 500'den fazla kişi hayatını kaybetti. Bombardımanda evleri yerle bir olan halk, başlarını sokacak bir yer bulamadıkları için sokakta kalıyor. Bir battaniye, sıcak bir yemek için gözleri yolda bekleyen insanların ülkesi oldu Suriye. Diğer yandan insani yardımların yetersiz kaldığı ve hatta rejim tarafından engellendiği ülkede açlık korkunç boyutlara ulaşmış durumda. Din adamlarının 'ihtiyaç halinde köpek ve kedi yenilebiliceği' fetvasını vermesinin üzerinden bile aylar geçti.
TÜM DÜNYAYI İLGİLENDİRİR
Öte yandan çatışmalardan kaçan 2 milyon civarında Suriyeli, Ürdün, Lübnan, Türkiye, Irak ve Mısır başta olmak üzere komşu ülkelerde hayata tutunmaya çalışıyor. Ancak ülkesini terk eden Suriyeli sayısının 2014 itibariyle 4 milyona ulaşması bekleniyor. Suriye'den kaçanların yaklaşık 1 milyonu 18 yaş altındaki gençlerden oluşuyor. Suriyeli gençler 'sorumlusu olmadıkları' ve 'tüm hayatlarını etkileyen' bu savaşın sonuçlarına katlanmak zorunda. Ailelerini, anne-babalarını kaybeden çocuklar ise ağır travma altına yaşamaya çalışıyor. Suriye'deki durumu değerlendiren Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, uluslararası kamuoyunun hemen harekete geçmemesi halinde 'masum bir neslin yok olacağını' vurguladı. Guterres, 'Okul çağında olan çoğu Suriyeli çoçuk eğitimden yoksun. Dünya genelinde savaş yüzünden okula gidemeyen 25 milyon çocuğun bir kısmını oluşturan Suriyeli çocuklar ve elde edilen tüm rakamlar sadece Suriye'yi değil bütün dünyayı ilgilendiriyor' dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder